Аналітика
4/6/2024

На екваторі: як працювали депутати Сумської міської ради протягом 3-го року повноважень

На екваторі: як працювали депутати Сумської міської ради  протягом 3-го року повноважень

Поширити

В Сумах презентували оцінку діяльності депутатів Сумської міської ради за підсумками 3-го року їхніх повноважень.

Моніторинг було здійснено громадською організацією «Місто розумних» в партнерстві з ВГО «Комітет виборців України» в межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Оцінка третього року повноважень депутатів Сумської міської ради знову проведена з урахуванням «незвичності» умов функціонування міськради під час воєнного стану, з поправкою на пріоритети діяльності депутатів та долучення до сил оборони країни, але водночас із максимальним дотриманням загальної методології атестації.

З 42 місцевих депутатів у звітному періоді 5 (Олександр Кисіль, Володимир Чепік, Олег Рєзнік, Вадим Акпєров, Костянтин Тихенко) перебували у лавах Збройних Сил України — то ж їхня діяльність не аналізувалися в даному дослідженні.

Таким чином оцінюванню підлягали 37 сумських обранців.

Також відбулася заміна у складі депутатського корпусу: замість Дар’ї Резнік, яка склала повноваження в лютому 2023 року, депутатський мандат в березні отримав Валерій Заїка — аналізу в цьому випадку підлягав відповідний період його діяльності.

Лідерами згідно з методологією оцінювання є: 4 «відмінники» Ірина Губська, Максим Зеленський, Ігор Кальченко, Оксана Кубрак (5 балів) Оцінку 4 бали отримали 14 депутатів.

3 бали – 10 депутатів. 2 бали – 6 обранців.

Аутсайдери за методологією з оцінкою в 1 бал — Юрій Перепека, Олександр Соколов, Ірина Купрейчик.

Середня оцінка по міській раді за методологією – 3.3, за опитуванням експертів – 2.5. Порівняно з минулим роком (оцінки 2.5 та 2.3 відповідно) середній бал об’єктивного оцінювання помітно підвищився, на що в першу чергу вплинуло врахування депутатами рекомендацій щодо публікування персональних річних звітів.

Цьогоріч 29 депутатів оприлюднили свої повноцінні звіти на сайті міської ради, в той час, коли минулого таких було лише 9, що є позитивною тенденцією.

Порівняно з минулим роком також частково вирішено проблему загальної прозорості діяльності міськради: станом на момент підготовки звіту на сайті Сумської міської ради відновлено оприлюднення матеріалів постійних комісій та порядків денних сесій.

Згідно з експертною оцінкою, найефективнішими депутатами стали Ірина Дяденко (якій за об’єктивним оцінюванням до відмінників не вистачило 0,1 бали), Ірина Губська, Оксана Кубрак, Андрій Баранов.

Серед проблемних питань, які висвітило дане дослідження є:

• необхідність пошуку нових актуальних інструментів двосторонньої дієвої комунікації «виборець-депутат»;

• подальше відновлення прозорості висвітлення діяльності ради: в поточному році знову не оприлюднюються протоколи сесій, не здійснюється відеозапис (трансляція) сесій та комісій, не завжди анонсуються засідання;

• досі не всі депутати звітують перед виборцями, в деяких випадках є необхідність розширення депутатських звітів та зосередження на висвітленні нормотворчої програмної діяльності.

Посилання на описовий звіт та на презентацію.

Може бути цікаво