Пояснення
20/3/2024

Вони залишаться в історії, але їхнім іменам не місце на мапі Сум

Вони залишаться в історії, але їхнім іменам не місце на мапі Сум

Поширити

З 27 січня 2024 року стартував черговий етап для виконання закону про деколонізацію топоніміки.

Повноваження із перейменування міських об'єктів перейшли від депутатів місцевих рад персонально до очільників міст. Якщо ж місцеві громади до 27.04.2024 самостійно не вирішать, як змінити заборонені назви в об'єктах топонімії, то за них це зробить керівництво обласної державної/військової адміністрації, але вже на свій розсуд.

В Сумах більшість вулиць була позбавлена від імперських назв ще в 2022 році. Завдяки активній та небайдужій громадськості міська рада прийняла рішення про перейменування на базі напрацювань профільної еспертної групи та з урахуванням онлайн-пропозицій від містян близько 200 топонімів. Тоді сум'яни не чекали вказівки згори та прийняття відповідного закону, який вступив в силу в липні-2023, а взяла ініціативу в свої руки.

Однак декілька вулиць/проспектів та парків/скверів сумські депутати так і не наважувалися перейменувати.

Не вирішеними залишається й питання імперських пам'ятників на території міста.

То ж нині прийшов час прийшов завершити розпочате та позбавити сумську топоніміку від жодного натяку на московитську, комуністичну та імперську спадщину, надавши їй проукраїнського та проєвропейського забарвлення.

На мапі Сум немає місця для найменувань, що виступають маркерами тих територій, які російська (радянська) імперія вважала своїми. Імена імперських  діячів в топоніміці мають більший стосунок до ідеології, ніж до науки чи мистецтва. 

Суми — це Україна! 

Все, що Сумська міська рада не завершила у 2022 році на виконання суспільного запиту патріотичної громадськості, нині має бути реалізоване вже через вимогу відповідного національного законодавства.

Чому Лушпа не ок для українських Сум?             

Найменування топоніма на честь М.Лушпи – це пряме порушення Закону України №317-VIII ще 2015 року

Діяч підпадає під закон про декомунізацію як особа, що обіймала керівні посади у комуністичній партії.

Лушпа був російським військовим — проходив службу в полку охорони уряду Московського Кремля НКВС СРСР.

Також, Лушпа був й завзятий комуніст — член ВКП(б). 1-й секретар Сумського та Конотопського міських комітетів КПУ.

Навіть не беручи до уваги той факт, що завдяки Лушпі було зруйновано частину історичного центру міста Суми, його постаті не має бути в топоніміці. Проспект мав бути перейменований ще 8 років тому і принаймні нині ми зобов’язані здійснити дане перейменування.

Чому Ковпак не ок для українських Сум?            

У добу національно-визвольних змагань в Україні С.Ковпак очолював більшовицький диверсійний загін, що боровся в Україні з військами Української Держави Гетьмана Павла Скоропадського. (1918 р.)

Екстраполюючи на умови сьогодення, ковпаківські загони були аналогом російської ДРГ в теперішній війні, самого Ковпака можна порівняти, наприклад з Гіркіним.

Учасник численних боїв проти воїнів УПА, які виборювали незалежність від режимів Сталіна і Гітлера.  Брав активну участь у розшуку та жорстоких комуністичних репресіях проти українських патріотів й антирадянських діячів.

Ковпак був також завзятим комуністом — членом ЦК КП(б)У, членом Верховного Суду УРСР,  заступником Голови Президії Верховної Ради УРСР (в різні роки).

Невже сумнівні подвиги комуністичних ікон для сум’ян є ближчими за подвиг проукраїнських діячів минулого та звитягу нинішніх борців за незалежність?

Чому Кожедуб не ок для українських Сум?            

«Сталінський сокол», однією із «заслуг» якого є командування авіадивізією на боці КНДР під час Корейської війни 1950–1953 років, пілоти якої збили майже 200 американських літаків.

Протягом всього періоду Корейської війни радянські представники публічно й офіційно запевняли, що «радянських пілотів у Кореї немає». А тепер давайте разом пригадаємо вторгнення російських військ в Крим, на Донбас та заяви Кремля про те що “іх там нєт”. Режим, за який воював Кожедуб, сьогодні  поставляє зброю росії для бомбардування України.  

Виступав проти Незалежності України. Був завзятий комуністом — народний депутат ВР СРСР кількох скликань.

На партійному з'їзді комуністів у 1990 році закликав бути вірним ідеям "великого Ленина", вимагав "обуздать средства массовой информации" та закликав "переходить в наступление против контрреволюционных сил" і нещадно боротися з тими, хто хоче "подорвать доверие к Коммунистической партии Советского Союза". Під "неформалами й екстремістами" він розумів і тих, хто виступав за Незалежність України.

Чому Менделєєв не ок для українських Сум?             

Російський вчений-хімік, один з авторів періодичної таблиці хімічних елементів. Його тематичні наукові праці стали прообразом формування міфу про Менделєєва як винахідника русской водкі.

Постать дійсно видатна у світовій науці. Але Мендєлєєв - це  російський інтелігент, що належав до російського націоналістичного ультраправого монархічного руху «Чорна сотня». Чорносотенці були антисемітами й україноненависниками (знищували пам'ятники Шевченку, зокрема).

Не має жодного відношення до України. І глорифікувати дану особу в топоніміці українських Сум недоречно. В Україні достатньо своїх талантів та героїв. 

Чому Чайковський не ок для українських Сум?            

Чайковський є чи не найвідомішим у світі російським композитором, а отже – символом російської культури та культурним маркером «руського міра».

Спроби «українізувати» росіянина Чайковського та його творчість навіюють сприйняття української культури як вторинної й залежної від російської. Водночас вони працюють на штучну нівеляцію відмінності між українською та російською національними ідентичностями, що цілком вкладається в російську ідеологему про «єдиний народ» зі спільною історією та культурою і становить реальну загрозу для національної безпеки України.

Чому імперські пам’ятники не ок для українських Сум?            

На мапі Сум немає місця для пам’ятників, які московія розставила у вигляді маркерів тих територій, які російська (радянська) імперія вважала своїми. 

Російська імперська політика в різні історичні періоди була спрямована на підкорення, експлуатацію, асиміляцію українського народу. Її складовою є русифікація – навʼязування російської мови та пропагування російських мови та культури як вищих порівняно з іншими мовами й культурами. 

Імперські пам'ятники, по-перше, виконані, переважно в агресивній формі, як символи домінування росії над завойованою територією ("Альоша", різна зброя тощо). По-друге, вони є  тими магнітами, які притягують агресора, виправдовуючи його вторгнення (виконують роль приманки для шкідників).

На 10-му році сучасної російсько-української війни та через 2 роки після початку повномасштабного її етапу, ми маємо нарешті прийняти рішення та позбутися цієї ганебної спадщини. Бо Суми — це Україна!

Вони залишаться в історії, але їхнім іменам не місце на мапі Сум. Інформаційна кампанія здійснюється задля імплементації в Сумах Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Під час підготовки публікації використано матеріали робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів при Сумській міській раді, окремі роз'яснення Українського інституту національної пам'яті, а також інформацію з відкритих джерел.

Може бути цікаво