Пояснення
10/6/2024

Як не поїхати дахом, читаючи останні новини про Сумщину: публічна дискусія про те, чому важливо бути медіаграмотним

Як не поїхати дахом, читаючи останні новини про Сумщину: публічна дискусія про те, чому важливо бути медіаграмотним

Поширити

Реалії війни, у яких ми з вами живемо, мають багато важливих особливостей та контекстів, один з яких — боротьба в інформаційному просторі. І навіть попри обізнаність багато сум’ян потрапляють на гачок дезінформації та ІПСО.

У Хабі на Кузнечній відбулася публічна дискусія «Як не поїхати дахом, читаючи останні новини про Сумщину». ГО «Місто розумних» зібрало експертів з різних галузей, включаючи журналістику, політологію та інформаційну безпеку для обговорення особливостей інформаційної війни та викликів, які вона ставить перед суспільством.

Особлива увага була зосереджена на явищі дезінформації та Інформаційно-психологічних операцій (ІПСО), а також на способах їх виявлення та протидії. Говорили й про те, як визначити достовірні джерела інформації, як зберігати емоційну та психологічну стійкість, уникати масової паніки та вміти ухвалювати правильні рішення на основі ретельно перевіреної інформації.

Основні тези спікерів/спікерок:

Андріана Костенко – докторка політичних наук, керівниця Центру соціальних досліджень Сумського державного університету:

«ІПСО – це не просто пропаганда, це частина військової операції з метою послабити людський ресурс, через паніку та зневіру. Як працює ІПСО? Є окремі центри, які вивчають суспільні настрої в Україні, визначають болючі теми, вивчають страхи. Такі операції мають успіх завдяки неосвіченим людям, тим хто хоче зловити хайп на заголовках, зібрати лайки».

Андріана Костенко говорить про те, як працює ІПСО

Психотерапевтка, психіатриня, психологиня, дитяча психологиня Viktoriia Sukharieva розказала, чому сум’яни легко вірять у новини про наступ та піддаються російському ІПСО:

«Багато з нас не думали до останнього, що буде війна. Влада казала – все буде добре. Стався важкий момент — війна почалася, втрачено довіру до влади. Ми згадуємо той період, що у новинах говорили про війну, а ми хотіли вірити. Саме тому, зараз люди вже не хочуть бути вдруге в тій ситуації — є недовіра, сум’яни шукають інформацію в усіх доступних джерелах».

Вікторія Сухарєва

Катерина Гладенко – головна редакторка "Суспільне.Суми" про пошук достовірних джерел інформації: «Інститут масової інформації публікує щорічно список білих медіа. Це джерела, які підтвердили свій високий рівень журналістських стандартів, не публікують фейки та джинсу (приховану рекламу). Обираючи джерело інформації, головне, щоб ви бачили хто автор цього повідомлення й тоді буде зрозуміло, хто та з якою метою це публікує».

Катерина Гладенко

Начальник служби зв’язків з громадськістю 117 ОБрТрО Dmitriy  Lantushenko та керівник підрозділу БПЛА 117 обр ТрО Станіслав Камаєв та акцентували увагу на тому, що ІПСО піддаються багато людей та закликали сум’ян намагатися критично мислити, читати тільки достовірні джерела, офіційні заяви від військових та влади. Це на їх думку, допоможе не попастися на інформаційний гачок ворога та не піддатися паніці.

Дмитро Лантушенко (з мікрофоном) та Станіслав Камаєв (другий з правого боку)

P.s. Завдяки учасникам дискусії нам вдалося зібрати понад 2 тисячі гривень. Ці кошти будуть надіслані на Dji Mavic 3T сумським мінометникам з 35 бригади Морської Піхоти.

Може бути цікаво